testnevelők továbbképzése
Testnevelők továbbképzése

A Fejér Megyei Diáksport Szövetség (FMDSZ) a megye testnevelői számára továbbképzést tartott 2005.08.29-én Székesfehérváron. A mintegy 120 résztvevő előadásokat hallgathatott meg, valamint megtekinthették két sportág - strandröplabda és zenés gimnasztika – bemutatóját is.
A Bugát Pál Egészségügyi Szakközépiskola tornatermében reggel kilenc órakor kezdődő előadássorozaton elsőként Schuszter Margit, a Magyar Sclerosis Multiplex Társaság munkatársa ismertette a közeljövőben megrendezésre kerülő 12 órás nonstop Örömfutás elnevezésű programjukat.
Schuszter Margit
Szlatényi György
Ezt követően Szlatényi György, a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) főtitkára beszélt a diákolimpiákkal kapcsolatosan bevezetett változtatásokról, a sportörvény hibáiról, a Nemzeti Sporthivatal és az MDSZ jó kapcsolatáról.
Felhívta a testnevelők figyelmét a szervezet által kiírt MDSZ Becsületes Játék "Baróti Lajos Magyar Fair Play Díj" elnevezésű pályázatra, melyre várják minél több sportszerű mozzanat felterjesztését.

Sokaknak újdonság volt a főtitkár azon bejelentése is, mely szerint az MDSZ Székesfehérvárral karöltve megpályázta a 2007-es középiskolás úszó világjátékok rendezési jogát.
A következő előadáson Jaczó Jenő házigazda, az FMDSZ elnöke röviden ismertette a megyei diáksport szervezet történetét, szervezeti felépítését. Beszélt az elért eredményekről, a szervezet anyagi helyzetéről, a lehetőségekről. Végül megköszönte kollegáinak az eddigi áldozatos munkájukat.
Jaczó Jenő
Orsovai Judit
Az elmúlt tanévben az iskolák kísérleti jelleggel az interneten nyújthatták be nevezésüket a diákolimpiákra. Idéntől már minden iskola, testnevelő csak az MDSZ honlapján található online nevezési felületen nevezheti be diákjait a versenyekre. Az internetes adminisztrációs felületet részletesen ismertette a résztvevőknek Orsovai Judit, a Fejér Megyei Diáksport Szövetség titkára.
A Magyar Testnevelők Tanárok Országos Egyesületének (MTTOE) alelnöke, Ónodi Szabolcs volt a következő meghívott előadó, aki adatokkal, statisztikákkal tűzdelt helyzetképet festett előadásában a magyar testnevelők jelenlegi helyzetéről. Sok kényes témát érintett beszéde: osztályozás, óraszám-csökkenés, eszközhiány.
Ónodi Szabolcs
Előadásának igazi értéke annak volt köszönhető, hogy nem csak testnevelő, pedagógus szemmel látja a világot, hanem iskolaigazgatóként, helyi önkormányzati képviselőként (Bonyhád), sportdiplomataként (MTTOE) sok szemszögből tudta elemezni a témát, amiről beszélt.

Szórakoztató előadásában megkapták a kritikát a link tesi tanárok is, ugyanakkor bíztatta, lelkesítette azokat a kollegákat, akik hivatástudattal mennek be nap, mint nap a tornaterembe.
Bükiné Törő Ágnes
Pár perc erejéig szót kapott Bükiné Törő Ágnes, az idén 50. éves fennállását ünneplő Fejér Megyei Természetbarát Szövetség elnöke is, aki emlékeztette a testnevelőket arra, hogy a természetjárás is sport. Segítségüket kérte a természetjárás népszerűsítésében és abban, hogy egyre több iskolában beinduljanak a természetbarát körök, egyesületek.
Molnár István nyugalmazott csókakői pedagógus néhány mondatos felszólalásában javasolta a szaktanácsadói rendszer újra bevezetését, ami szerinte nagyban segítené a tornatermekben végzett munkát.

A sok elhangzott gondolat után kis szünet, falatozás, kötetlen beszélgetés következett, majd két sportág bemutatóját tekinthették meg a résztvevők.
Elsőként Fésűs Irén testnevelő tartott tanítványai segítségével egy minta-órát. A strand-röplabda szabályait, tudnivalóit ismertették, majd bemelegítéskor alkalmazott gyakorlatokat mutattak be.
strand-röplabda
zenés gimnasztika
Végezetül projektorra kivetített videó-bejátszásokkal tarkított előadásában Lővei Mária ismertette a zenés gimnasztika alapjait. Segítségére néhány diáklány is érkezett, akik a tanárnő utasításait követve megmutattak néhány jól begyakorolt mozdulatot, trükköt.

vissza