A nehézségek ellenére is él a diáksport Fejérben

A Fejér Megyei Diáksport Szövetség legfőbb szerve megtartotta alapszabálya értelmében éves beszámoló és tisztújító küldöttgyűlését a székesfehérvári Ciszterci Gimnázium dísztermében.

A Fejér Megyei Diáksport Szövetség 1990-ben alakult meg azzal az elsődleges céllal, hogy a megyében a diáksport mozgalmat képviselje; azoknak az általános- és középiskolákban tanuló diákoknak is versenyzési lehetőséget biztosítson, akik sportegyesületeknek nem tagjai.

Jaczó Jenő, a szervezet elnöke éves beszámolójában kiemelte: "A Fejér Megyei Diáksport Szövetség folyamatosan fő feladatának tekinti az elsődlegesen iskolai keretek között sportoló tanulók versenyeztetését, ezzel hozzájárulva nem csupán a teljesítményért járó erkölcsi elismeréshez, hanem a rendszeres sportoláshoz, testedzéshez, a mozgás iránti igény kialakításához, a sportolás megszerettetéséhez, a közösségi szellem formálásához és fontos pszichés tulajdonságok kialakításához, fejlesztéséhez, mint például akaraterő, fegyelem, kitartás, figyelem megosztottsága, összpontosítás, taníthatóság. Fő feladatunkat diákolimpiai versenyek szervezésével, ezeken a versenyeken keresztül teljesítjük. A versenyek, mivel tanulóifjúságról van szó, tanévhez kapcsolódnak, tanítási évhez igazodnak."

Megtudhattuk, hogy a megyei szintű versenyek részben kötődnek az országos diákolimpiai versenyekhez, mert felmenő rendszerben így biztosítják, illetve adnak lehetőséget a megyében a legjobbaknak arra, hogy képességeiket bizonyítsák az országos szintű versenyeken. Másrészt vannak olyan diákolimpiai versenyek, amelyek megyei szintig zajlanak. Ezekben a versenyekben nem rendeznek országos döntőket, de megyénkben igény és lehetőség van rá, hogy megyei diákolimpiát rendezzenek. Ilyen versenyek például a középiskolás asztalitenisz, sakk egyéni verseny, háromszeres középiskolás torna, kispályás fiú labdarúgás, zenés gimnasztika, atlétika pályabajnokság általános iskola alsós tanulók számára.

A diáksport körzeteket a földrajzi fekvés figyelembevételével alakították kis és igyekeztek, hogy túl nagy eltérések ne legyenek létszámban az egyes körzetek között. Vannak olyan körzetek, ahol utazási gondok nehezítik az egyes települések elérését a körzeten belül (például Sárbogárd, Bicske és Dunaújváros körzete). Mivel autóbusszal, vagy vonattal több esetben nem lehet megközelíteni az egyes településeket, ezért a szülők jóindulata és sportszeretete szállítja a tanulókat autókkal a versenyek helyszíneire.

Az előző tanévben, húsz sportágban 61 versenynapja volt a szövetségnek megyei szinten.

A küldöttek által újraválasztott elnök zárszavában elmondta: "A megyei önkormányzattól és a Nemzeti Sport Hivataltól kapott összegeket egyre nehezebb beosztani, hogy minden rendezvényünket le tudjuk bonyolítani zökkenőmentesen, nem csak megyei szinten, hanem körzeti szinten is. Igyekszünk azon lenni, hogy versenyek, diáksport események pénzhiány miatt ne maradjanak el."

Forrás: Káldor András, Fejér Megyei Napilap

vissza