Öttusázó reménységek edzőtáboroztak Fehérváron

Tizenegy ifjú öttusázó érkezett júliusban az angliai Whitgift sportiskolából egyhetes edzőtáborozásra, Székesfehérvárra. A küldöttség vezetője a sokszoros bajnok, olimpiai bronzérmes Kate Allenby, aki az öttusa részleg igazgatója, és mellesleg testnevelő tanára, valamint a vívóedzői teendőket is ellátja. Elsődleges céljuk volt, hogy felkészüljenek hazájuk nemzeti bajnokságára, de természetesen emellett nagy hangsúlyt fektettek az itteni fiatalokkal történő kapcsolatépítésre is.

A Csitáry uszoda első három pályáján szelte a habokat a tíz fiúból és egy lányból álló csapat, nagy meglepetésünkre egy fehérvári utánpótlás edző irányításával. Mint később kiderült Gallai István, csupán nyelvtanulás céljából utazott a szigetországba két éve, ám nemsokára Németh István angol szövetségi kapitány ajánlására csatlakozott a Whitgift stábjához.

Többek között az ő érdeme is, hogy Fehérvárra látogattak a sportiskolások. Kate Allenby neve, pedig jól cseng az öttusa szerelmesei számára, nem véletlenül, hiszen 2005-ös visszavonulásáig sokszor megfordult a koronázó városban Világkupa versenyeken. "Sajnos, régen keveset láttam ebből a gyönyörű városból, mivel leginkább a szálloda és a verseny helyszínek között utaztunk, sok időnk nem volt arra, hogy körülnézzünk. Most megpróbálom ezt pótolni." – mondta. Majd lelkesen mesélt a sportiskoláról, amelyen kívül még egy hasonló, öttusával foglalkozó intézmény van Angliában, Milfieldben. Whitgift egy négyszáz éves múltra visszatekintő alapítványi iskola, amely tradicionálisan hagyományos, brit alapokra épül, és 1200 nebulót oktatnak harminc sportágban. Akik, pedig most Fehérváron edzettek egytől-egyig nemzeti bajnokok, két, három, és négy tusában. Az iskola a többi intézményhez viszonyítva többet nyújt, azzal, hogy itt lovaglást is oktatnak, így ezek a versenyzők, ellentétben a magyarokkal már rendkívül korán megismerkednek a lovaglás alapjaival.

Más különlegességgel is szolgált Allenby: "Olyan uszodában dolgozunk, amely a medencéjének az alját lehet szabályozni, így alkalmassá téve így az oktatásra." Azért mi is meg tudtuk lepni a szakembert, mert nem hitt a szemének, amikor meglátta, hogy az Alba Volán-Bericap létesítményeiben, ahol edzéslehetőséget kaptak, mennyi fiatal edz percről-percre beosztva. Mint megtudtuk Angliában még közel nincs ekkora publicitása a sportágnak, bár néhány év múlva, a londoni olimpián talán éppen a Whitgift-ből kerülhet ki a sportág férfi egyéni bajnoka.

Forrás: Káldor András, fehérvárSPORT (2007.07.20.)

vissza