FEJÉR MEGYEI TESTNEVELŐ TANÁRI ÉRTEKEZLET





















A Fejér Megyei Diáksport Szövetség elnöksége 2007. augusztus 30-án a székesfehérvári Bugát Pál Középiskolában testnevelő tanári értekezletet tartott. Az értekezlet programja között szerepelt Elbert Gábor sport szakállamtitkár helyzetelemzése a diáksportról a magyar sportmozgalomban, Tompa Ferenc oktatási és kultúrális referens előadása a testnevelés helyzetéről a magyar közoktatásban, Szlatényi György főtitkár rövid összefoglalója a diákolimpiai versenyekről, valamint a tollaslabdázás és a floorball, görhoki szabályok gyakorlati ismertetése.

Elbert Gábor sport szakállamtitkár elmondta, hogy a magyar sport jövőképe jelenleg az, hogy a sport nem cél, hanem eszköz, hogy egy "boldog" társadalomban tudjunk élni. Sporton keresztül lehet csak normális országot szervezni.

Stratégiájuk között szerepel a
- sportoló nemzet: Legyen "ciki", ha valaki nem sportol!
- sport és humán társadalom összekapcsolása: A sportot is a gondolatokban, a gondolkodásban kell elindítani.
- sport és a tudás összekapcsolása: A sportban szerzett tudást hasznosíthatjuk más területen és fordítva.
- sport és az egészség kapcsolat: Többet kell prevencióba fektetni.

Gondokat lát a következő területeken:
- A testnevelők és tanítók konflitushelyzetét "kenyérharcnak" látja. Sok helyen az infrastruktúra nem megfelelő, hiányos. Folyamatos harc folyik a minden napos testnevelésért, de nem biztos, hogy a teljes megoldás kulcsa ez volna. Sajnos nagyon terjed a nézet a szülők között, hogy a gyerekük vagy tanul vagy sportol.
Elmondta ehhez kapcsolódóan, hogy a sport általában vonzó a tanulók és a szülők számára. Kérdés, hogy tömegsport vagy versenysport legyen az iskolákban. Gondolkodni kell azon, hogy a sportágaknak mi a szerepük: dobó világbajnokokat akarunk nevelni vagy olyan igényt kifejleszteni, hogy minél többen fussanak?
Az iskola pedagógiai programjában szerepelnie kell a sportnak, mert ebben az esetben uniós pályázati pénzekhez lehet jutni.
Azon a nézeten is változtatni kell, hogy egy gyerek azért sportol, mert nem elég okos.
Felvetésre válaszolva elmondta, hogy a sportorvosi vizsgálat ingyenes! Megpróbálnak pénzeket nem utólagos finanszírozással küldeni, hanem előre. Véleménye szerint a fejkvóta nem fog visszajönni.

Tompa Ferenc oktatási és kultúrális referens a testneveléssel kapcsolatban elmondta, hogy fontos tantárgy, mivel feszültségoldó, egészségmegőrző és életmódformáló. Ennek ellenére az iskolák többségében nincsenek méltó helyen a testnevelés órák és a testnevelő tanárok. Sok esetben irigység miatt kedvezőtlen a megítélése a testnevelő tanároknak, mert esetleg népszerűbbek más tantárgyakat tanítóknál. Az 1993. évi LXXIX. törvény 52. § azt mondja, hogy "... Az iskola köteles megteremteni a mindennapi testnevelés feltételeit. "
Beszélt a tanórai felmentések okairól, amik között említette, hogy unalmasak az órák, túlzottak a követelmények, a testnevelő tanár nem megfelelő módon viselkedik a tanulókkal.
Sajnálatos módon eddig a felvételiknél a diákolimpiai eredmények nem számítottak bele a pontokba, ezen megpróbálnak változtatni.
Az 1300 forintos fejkvóta pedig gyakorlatilag megszűnt.
Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az óraszámok növelése a gyakorlatban nehéz.

Szlatényi György főtitkár tapasztalata szerint nincs elég lobbi-erő a testnevelő társadalomban. Az OKM sajnos nem veszi figyelembe a testnevelés érdekeit. A versenyek miatt sokszor van távol a testnevelő tanár és nemhogy nem helyettesítik, de inkább gátolják a részvételeket a versenyeken. Emiatt is nagy visszaesés van a versenyek részvételében.
Megbeszéléseken ritkán képviselteti magát a minisztérium. Jó lenne, ha a testnevelést már első osztálytól kezdve szakos tanárok tanítanák. Hallatni kell a hangjukat a testnevelő tanároknak, minél több fórumon, máshogyan nem lesz látható eredmény.
A jelenlegi oktatás nagy hibája, hogy mindent megenged és semmit nem utasít. Mivel nincs pénz, így nem lehet elvárás sem. Véleménye az, hogy minden napos testnevelés nem lesz, de nem is biztos, hogy kell, mert nem szükséges mindenkit kényszeríteni. Legyenek délutáni foglalkozások, azonban ez ne legyen benne az óraszámban, hanem legyen "rendesen" megfizetve. Fogyatékosoknál megyei szinten a FONESZ biztosítja a fogyatékosok sportolását.
A megyei tagszervezetek nagy anyagi gondokkal küzdenek. A körzetek versenyeire fordítható pályázati pénz várhatólag egymillió forint lesz a megyében.

Hozzászólásokra válaszolva elmondta, hogy mivel mindenki az utolsó pillanatokban nevez, ezért fordul elő, hogy lassú a nevezési felület. Az összevonásra került iskoláknál országos szintig versenyezzenek továbbra is külön iskolaként a tagiskolák, de az országos szinten már "iskolaválogatott" szerepelhet csak.
FMDSZ




















vissza