A 2007/2008. TANÉVI DIÁKOLIMPIAI ORSZÁGOS DÖNTŐKÖN EREDMÉNYESEN SZEREPLŐ OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK JUTALMAZÁSI ÜNNEPSÉGE Budapest - Magyar Sport Háza, 2009. február 12.
Van, aki a gyorsaságért, az izgalomért, a küzdelemért, az önbizalomért, míg más a versenyért, a győzelemért, az olimpiáért, Magyarországért, vagy a csapatért sportol. Azonban egyvalami biztos, mégpedig az, hogy a sportban mindenki megtalálja azt, amit keres.
A fenti gondolatokat közvetítő reklámfilm megtekintésével fogadta vendégeit, meghívottjait a Magyar Diáksport Szövetség Budapesten, a Magyar Sport Házában tartott ünnepségén.
Az Önkormányzati Minisztérium és a Magyar Diáksport Szövetség immár hagyományosnak tekinthető jutalmazási ünnepségére azon oktatási intézmények igazgatói, testnevelői kaptak meghívást, mely intézmények diákversenyzői a 2007/2008. tanévi diákolimpia országos döntőin kiemelkedően szerepeltek.
A Magyar Diáksport Szövetség eredményességi rendszerében az országos döntőkön I-VIII. helyezettek szereznek pontot, ami alapján a 2007/2008. tanévben az I-IV. korcsoport versenyein 410 oktatási intézmény, míg az V-VI. korcsoport versenyein 258 iskola ért el legalább 1,00 pontot.
Külön rendszerben kerültek értékelésre a 200 fő tanulólétszám alatti "kis iskolák", mely oktatási intézmények részére a 2000/2001. tanévben Békéscsabán rendezték meg először az atlétikából, leány kézilabdából és fiú labdarúgásból álló sportversenyeket. Az elmúlt tanévben az országos döntőn 100 iskola diákversenyzői mérték össze felkészültségüket, léptek pályára, ahol színvonalas, izgalmas mérkőzéseken, versenyeken döntöttek a diákolimpiai aranyérmek sorsáról.

Az ünnepséget Deák György, MDSZ elnök köszöntője nyitotta meg. Elnök úr kiemelte, hogy a jutalmazási ünnepség az oktatási intézmények felé az Önkormányzati Minisztérium és a Magyar Olimpiai Bizottság támogatásával valósulhatott meg méltó módon. Kiemelte, a Szövetség, mint társadalmi civil szervezet, a közoktatásban működő diáksport szervezetek országos érdekvédelmi és érdekképviseleti szervezete, mely számos programot, versenylehetőséget kínál többezer fiatal számára.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Dr. Gyenesei István sportért felelős önkormányzati miniszter is. - Az élet bármely területén elért eredményeket szubjektív módon lehet mérni, azonban a sport nem ilyen - mondta bevezetőjében a miniszter, majd a következő gondolatokkal folytatta beszédét.
A 22 éve alakult Magyar Diáksport Szövetség tevékenységének szorosan kapcsolódnia kell a diáksport, és más sportegyesületek munkájához, egymásra épülésük elengedhetetlen feltétele az utánpótlás nevelésnek, az egészséges életmódra nevelésnek, az egészség megőrzésének. A Miniszter úr emlékeztette a hallgatóságot arra, minden eredmény mögött évek, sőt évtizedek eredményes szakmai-pedagógiai munkája áll. E siker mögött mindig csapatmunka húzódik meg, mert lehet bármilyen felkészült a testnevelő, lehetnek az iskolában a legügyesebb gyerekek, ha az intézményvezető nem "sportbarát", nem adja meg számukra a lehetőséget, hogy részt vehessenek sportrendezvényeken, akkor ellehetetlenül mind a testnevelő, mind a mozogni, eredményt elérni vágyó fiatal.
Nagyon fontos, hogy a diákok az iskolában találkozzanak olyan sportszerető vezetőséggel, pedagógussal, akik megteremtik számukra azokat a feltételeket, mellyel egészségesebbek, ügyesebbek, erősebbek lesznek.
A Miniszter úr kiemelte a személyes példa és hozzáállás fontosságát, a testnevelők szakmai-pedagógiai felelősségét, és azt, hogy csak csapatmunkával - intézményvezető, pedagógus, tanulók - lehet eredményeket elérni.
Az idei évtől a parlament 500 millió forint célzott támogatást szavazott meg az iskoláknak, mindezt a diáksport támogatására - mondta Gyenesei István. Végül arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország és a világ jelenlegi helyzetében a legfontosabb az értékek átmentése, ami csak közös erővel, türelemmel, kitartással, és összefogással lehetséges.

ELISMERÉSBEN RÉSZESÜLT FEJÉR MEGYEI OKTATÁSI INTÉZMÉNY:
Székesfehérvár, Tóvárosi Általános Iskola

Testnevelési munkaközösség vezető: Botyánszkiné Tóth Ildikó
Testnevelő: Szigetvári Zoltán
Forrás: www.mdsz.hu
vissza   nyomtatás