III.-IV. korcsoportos fiú kosárlabda-bajnokság
2008. február 18.

A Tóparti Gimnáziumban délután 14:30-kor rendezték meg a Tóparti – Németh László mérkőzést. Fordulatos, izgalmakban gazdag találkozón két ponttal nyert a vendégcsapat. A győztes kosár 5 másodperccel a végső ”dudaszó” előtt született.

A Diákolimpia keretein belül megrendezésre kerülő fiú kosárlabda-bajnokság csoportmérkőzései hamarosan befejeződnek. A bajnokságot 10 csapat kezdte meg, őket 3 csoportra osztották. Az egyikben 4 iskola csapata, a másik kettőben 3-3 gárda játszott egymás ellen. A csoportkörben oda-visszavágós rendszerben döntötték el a továbbjutást a csapatok. A három csoportgyőztes ezután körmérkőzéseket játszik az arany, ezüst és bronzéremért.

A mérkőzéseken a csapatok a következő szabályok szerint játszanak: a játékidő 4 x 10 perc, melyet futóórával mérnek, csak a büntetődobásoknál állítják meg az időt. Az első és a második negyedben különböző ötösöket kell az edzőknek a pályára küldeni, a szabad cserélés csak a harmadik negyedtől lehetséges.

A mérkőzés:

A Tóparti Gimnázium 7. és 8. osztályos tanulói szerettek volna visszavágni a Németh László Általános Iskola csapatának az odavágón elszenvedett 12 pontos vereségért. A mérkőzés elején kicsit nehezen lendült játékba a házigazda, de a második negyed végére kiegyenlítetté vált a játék. A harmadik negyedben nagyon kapkodóvá vált a játék. Ekkor kevés pont esett, a játékosok szinte mindent mellédobtak, rengeteg eladott labda volt, kevés volt a passzjáték. A negyedik negyed azonban kárpótolt mindenkit mindenért, ekkor mindkét edző a legjobbjait küldte a pályára és ez a játék minden területén meglátszott. A csapatok tetszetős támadásokat vezettek, szép kosarak születtek.

A mérkőzés egészére jellemzőek voltak az egyéni próbálkozások, sokszor egyedül próbálták a játékosok megverni az ellenfél egész védelmét. Ebből eleinte elvétve, majd a találkozó vége felé már szép számban születtek kosarak.

A záró negyedben egyik csapat sem tudott meglépni a másik elől, mindig csak 1-2 ponttal vezetett valamelyik együttes. A győzelemről döntő kosár 5 másodperccel a vége előtt született, ezzel a Németh László csapata megnyerte a mérkőzést, de a Tóparti játékosai végig remekül helyt álltak.

Eredmény:

Tóparti Gimnázium – Németh László Általános Iskola 44 – 46 (9-14, 17-13, 6-3, 12-16)

Játékvezető: Bekő Zsolt

Tóparti Gimnázium csapata: Kovács Levente, Jámbor Ádám, Senkár László, Csúcs Balázs, Bencsik Zsolt, Szalók Máté, Juhász Zoltán, Nyulasi István, Lantner Balázs, Krausz Bence, Venovszki Márton, Naszádos Zoltán

Németh László Általános Iskola csapata: Kardos Ádám, Varga Zoltán, Haáz Martin, Szente Patrik, Hajdók Péter, Lugosi András, Major Norbert, Joó Gergő, Marton Dani, Pajor Márk

Edzői nyilatkozatok:

Wunderlichné Devecseri Gabriella, Németh László Ált. Isk.:

- Hogyan értékeli a mérkőzést? Elégedett a látottakkal?
- Ha csak az eredményt nézem, akkor elégedett vagyok, hiszen nyertünk. Az őszi fordulóban ugyan 12 ponttal voltunk jobbak, de a hazai pálya sokat számít a játékban. Most talán nem kellően melegítettünk be, fizikailag is elfáradtak a végére. Ezen kívül sokszor figyelmetlenek voltak, eladták a labdát, nem védekeztek jól, hiányoltam kicsit a csapatjátékot, a passzokat. Főleg egyéni akciókból próbálták megoldani a támadásokat és ez többnyire eredménytelen volt.

- Mennyit edzenek egy héten a gyerekek?
- Az általános iskoláknál a profi és az amatőr játékosok együtt képviselik az iskola színeit. A mi csapatunkból hat gyerek jár a Dávid Kornél kosársuliba képességeik szerint különböző beosztásban. A többi csapattag amatőr szinten játszik tömegsport illetve testnevelésórán. Mérkőzések előtt szokott ez a csapat ebben a felállásban 1-2 alkalommal találkozni, máskor ők együtt nem edzenek, de különböző helyeken rendszeresen kosaraznak.

- Az egész mezőnyben Ön szerint hol helyezkedik el a csapat?
- Ebben a korcsoportban megnyertük a csoportkört, bejutottunk a legjobb három csapat közé. Ha reális akarok maradni, akkor azt mondom, hogy az ezüstéremre jó esélyünk van, azt szeretnénk is megnyerni.

Velancsics Katalin, Tóparti Gimnázium:

- Hogyan értékeli a mérkőzést? Csalódott a vereség miatt?
- Az esélyesebb csapat az ellenfél volt a találkozó előtt, számomra biztató, hogy csak két ponttal kaptunk ki. Csalódott egyáltalán nem vagyok.

- Mivel volt elégedetlen? Min kell még javítani, hogy jobb legyen a csapat?
- A védekezésünk mindenképpen kívánnivalót hagy maga után, azon még csiszolni kell. Jövőre már jobbak leszünk, ebben biztos vagyok.

- Milyen eredményeket ért el a csapat a csoportkörben?
- A Németh László csapatától kikaptunk kétszer, de a Tóvárosi Általános Iskolát megvertük oda-vissza. Így két győzelemmel és két vereséggel a csoport második helyén végeztünk. Mivel csak a csoportgyőztes jut tovább, így számunkra idén befejeződött a bajnokság, már nem lesz több mérkőzésünk.

Wind Zoltán

Képek a mérkőzésről:

Fotók: Wind Zoltán
vissza nyomtatás