Sakk - Beszélgetés Guber István szakágvezetővel
2008. február 14.

- Mióta foglalkozol sakkal?
- Én magam nem sakkozok, mint versenysportoló, a fiaim játszanak rendszeresen. Középiskolás koromban 3 hónapig voltam igazolt játékos, de utána azt abba hagytam. Amikor a gyerekeim elkezdtek óvodás korukban játszani, akkor elkezdtem velük versenyekre járni. Körülbelül ekkor derült ki néhány lányról az iskolában, ahol tanítok, hogy szívesen sakkozna. Akkor elkezdtem iskolai versenyek után nézni. A lányok szép sikereket értek el, ezen felbuzdulva benne maradtam ebben a szellemi sportban és a fiaim, illetve a tanítványaim miatt, a fiatalok miatt a mai napig foglalkozom vele.

- Milyen szerepet töltesz be pontosan a fehérvári sakk-életben?
- Amikor a helyi sakkszövetség ifjúsági referense lemondott, akkor engem kértek meg, hogy vegyem át a helyét. Ez 2000-ben volt, akkor már jártam a fiaimmal versenyekre. Mivel tanár vagyok, folyamatosan kapcsolatban állok gyerekekkel, tanítványokkal, ezért szívesen vállaltam el a feladatot.

- A Diáksport Szövetségben mióta vagy szakágvezető?
- Két éve tavasszal kértek meg, hogy segítsem a munkájukat. Az, hogy felkértek erre a posztra, az tulajdonképpen kézenfekvő volt, hiszen evidens, hogy az ifjúsági felelős segítse a diáksportot.

- Mennyi igazolt sakkozó van a megyében?
- Elég kevesen űzik ezt a sportot versenyszerűen. Ahol tanítok (I. István Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola), ott most egyetlen igazolt sakkozó sincs, lányoknál az egész megyében talán négyen vannak, fiúknál többen, de ezt nem tudom pontosan.

- Milyen versenyre utaztok legközelebb?
- Dunaújvárosba utazunk a hétvégén, február 16-án. Ez a csapatdöntő lesz a Diákolimpia keretein belül. Három korcsoportban zajlanak majd a küzdelmek. Az általános iskolásoknál az alsósoknak is van verseny, ez az I-II. korcsoport, a III-IV. a felsős, az V-VI. a középiskolások. A megyében minden körzetből indulhat egy csapat (8 körzet van), de nem biztos, hogy ott lesz mindenki. Fiúknál elég szép mezőny lesz, ott 6 csapat már benevezett, szoros küzdelem várható. Ahhoz, hogy ezen a dunaújvárosi versenyen indulhasson egy csapat, körzeti selejtezőt kell játszani. Egy kivétel van, a III-IV. korcsoportos lányok, mert ők országos bajnokok, és így alanyi jogon indulhatnak.

- Mennyi elfoglaltsággal jár ez a poszt, amit Te betöltesz a Sakkszövetségben?
- Én délelőttönként illetve kora délután ugye tanítok, történelem-informatika szakos tanár vagyok. Délutánonként szoktam a sakkal foglalkozni, de változó, hogy mennyit. Mostanában sokat kell, mert szezon van. Nyáron például nem sok teendő akad. Be kell gyűjteni az adatokat, nevezéseket, gondoskodni kell a helyszínekről, a jelentéseket el kell juttatni az országos szövetségnek, ezeket kell nekem elvégeznem. A sakkszezon diákoknál november végétől március elejéig tart, ekkor van sok munka vele.

- Amikor versenyre mentek, például most Dunaújvárosba, hogyan oldjátok meg az utazást? Van anyagi forrásotok?
- A sakkszövetségnek nincs pénze, vagyis nem túl sok. Ez nem a legnépszerűbb sport, így az anyagi határok végesek. Az önkormányzat szokott kisbuszt biztosítani, hogy eljussunk a versenyre, de abba sem fér bele minden gyerek, így a szülők közül néhányan szokták elkísérni a gyerekeket. Ez még nem gond, amikor Dunaújvárosba megyünk, de az országos döntő az Szombathelyen lesz, ami jóval messzebb van.

- A fiaid milyen eredményeket értek el eddig?
- A kisebbik fiam 6. osztályos, ő majd most kezd kiforrni, a nagyobbik fiam 8. osztályos, ő most megnyerte a megyei döntőt, így majd vele utazunk az országosra. De azért az már kiderült számunkra, hogy ez csak egy hobbi mindkettőjüknek, szeretnek sakkozni, de versenyszerűen ezt nem fogják sokáig csinálni.

- Meddig szeretnél a sakkversenyek szervezésében aktívan segíteni?
- Én ezt nagyon szívesen teszem, nem tudom ezt megmondani, mert már majdnem 10 éve csinálom, és még mindig nagyon szeretem.

Wind Zoltán
vissza nyomtatás