Amatőr lány kosárlabda - a Vasvári az aranyérmes
2008. február 25.

Befejeződött az amatőr lány kosárlabda-bajnokság. Ez a sorozat a Diákolimpia keretein kívül került megrendezésre. Kilenc székesfehérvári középiskola nevezett be az V.-VI. korcsoportnak kiírt versenyre.
A bajnokság lebonyolításáért felelős tanár Varga Tamásné Csilla volt, aki a Bugát csapatának az edzője is egyben. A versenykiírásról és a bajnokság menetéről, lebonyolításáról ő szolgáltatta az információkat számunkra. Munkáját és segítségét köszönjük.
2007. október 20-án tartották meg azt a sorsolást, ahol eldőlt, kik szerepelnek majd az első forduló csoportjaiban. Kilenc iskola révén három csoport alakult ki, melyek a következők voltak:

A csoport

B csoport

C csoport

1. Ciszterci

1. Vasvári

1. Teleki

2. Péter Rózsa

2. Szent István

2. Hunyadi

3. Deák

3. Tóparti

3. Bugát

A Ciszterci, a Vasvári és a Teleki csapata nem kerülhetett azonos csoportba, mert ők a tavalyi versenykiírás alapján kiemeltek voltak a sorsoláskor.
2007. november 12. és december 10. között rendezték meg a mérkőzéseket a Bugát Pál Szakképző Iskolában. Mindig hétfőnként volt 2-2 találkozó. A csoportkörben mindenki egy meccset játszott a másikkal, nem volt visszavágó.
Itt a következő eredmények születtek:

Vasvári – Szent István
Péter Rózsa – Deák
Hunyadi – Bugát
Ciszterci – Péter Rózsa
Vasvári – Tóparti
Teleki – Bugát
Ciszterci – Deák
Szent István – Tóparti
Teleki – Hunyadi 30:30, hosszabbítás után
57:6
16:34
21:38
36:12
32:22
18:15
36:15
7:18
37:33

A második fordulóban szintén három csoport alakult ki. Az első forduló csoportgyőztesei játszottak az 1-3. helyért, a második helyezettek a 4-6. és a harmadikok pedig a 7-9. helyért. Itt szintén csak egyszer találkoztak a felek, visszavágó itt sem volt.
A második forduló csoportbeosztása:

II/A csoport

II/B csoport

II/C csoport

az 1-3. helyért:

a 4-6. helyért:

a 7-9. helyért:

1. Vasvári

1. Bugát

1. Hunyadi

2. Ciszterci

2. Tóparti

2. Péter Rózsa

3. Teleki

3. Deák

3. Szent István

A második forduló mérkőzéseit 2008. január 28. és február 25. között rendezték. A bajnokság végeredménye a következő:

1. Vasvári Pál Gimnázium
2. Teleki Blanka Gimnázium
3. Ciszterci Szent István Gimnázium
4. Tóparti Gimnázium
5. Bugát Pál Egészségügyi és Környezetvédelmi Szakképző Iskola
6. Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola
7. Hunyadi Mátyás Közgazdasági Szakközépiskola
8. Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakközépiskola
9. Péter Rózsa Szakközépiskola

Tudósítás

2008. február 25-én rendezték meg az utolsó mérkőzést, melyet a Vasvári a Ciszterci ellen játszott. A találkozó előtt ebben a csoportban a Teleki megverte a Cisztercit, de kikapott a Vasváritól. Így amennyiben a Vasvári csapata nyer, ők az idei bajnokok – tudták ezt a lányok is.
Az első negyed elején a Vasvári csapata jutott előnyhöz, a Ciszterciseknek nehezen sikerült felvenni a mérkőzés ritmusát. Sok technikai hibát vétettek a csapatok (eladott labdák, lépéshibák), sok személyi hibát követtek el a játékosok.
A második negyedben a Ciszterci csapatának sikerült felzárkóznia, elsősorban egyéni megoldásoknak köszönhetően. Ekkor a 6-os számmal játszó Véninger Klára szép betöréseivel, magabiztos labdavezetésével csapata legjobbja volt, majdnem minden támadást ő fejezett be, többnyire kosárral. A Vasvári játékosai nem tudtak mit kezdeni az irányítóval és a támadójátékuk is nagyon legyengült.
A harmadik negyedben azonban kijött a két csapat közti tudáskülönbség, félidőben az edző nagyon jól összeszedte a Vasvári csapatát, rendezték a sorokat és ez meghozta gyümölcsét. Felélénkült a passzjáték, remekül védekeztek, a Ciszterci csapata egyszerűen képtelen volt kosarat szerezni.
A negyedik negyedre nagyon ellazult a játék, egyik csapat sem védekezett. Gyakorlatilag a mérkőzés harmadik szakaszában eldőlt minden, győzelmével a Vasvári lett a bajnok. A Ciszterci csapata a bronzérmet szerezte meg, ezüstérmes pedig a Teleki.

Eredmény:

Ciszterci – Vasvári 27-37 (5-10, 9-5, 4-12, 9-10)
Játékvezetők: Fazekas Ervin és Tőke István
Ciszterci csapata: Varga Andrea, Reichenbach Edit, Soós Krisztina, Cselényi Eszter, Véninger Klára, Moór Marianna, Laukó Vivien, Árki Klaudia, Hetyei Veronika, Müllner Kitti, Vadász Nóra, Seurer Dóra
Vasvári csapata: Baffi Kata, Major Magda, Aliquander Erika, Dévai Alexandra, Horváth Kata, Fülöp Kata, Lombos Mónika, Csányi Mónika, Kiffer Míra, Eisam Eldeen Yasmin, Wunderlich Gabriella

Edzői nyilatkozatok:

Schermann László, a Vasvári edzője:

- Hogyan értékeli a mérkőzést?
- Az első félidőben kicsit görcsösen ment a játék. A második félidőben védekezést váltottunk, átálltunk zónázásra és ezzel nem tudott mit kezdeni az ellenfél. Nagyon jól védekeztek a lányok, sok labdát szereztek, sok ziccert dobtunk a lerohanásokból. Összességében rosszat most nem tudok mondani, elégedett vagyok, hiszen nyert a csapat, jól játszottunk, bajnokok lettünk.
- A többi mérkőzést is beleértve hogyan értékelné ezt a bajnokságot?
- Veretlenek maradtunk, minden meccsünket megnyertük, így a legszebb bajnoknak lenni. Én 1972 óta tanítok a Vasváriban, régi motoros vagyok. 1976 óta megyek versenyekre a kosárlabdacsapatokkal, jelenleg különböző korosztályokban összesen 7 csapatot irányítok. A Diákolimpiát például ’76 óta a Vasvári nyeri folyamatosan. Lassan kezdem megszokni a győzelem ízét, de természetesen mindig jó újra bajnokcsapat edzőjének lenni.
- Az idény elején számított arra, hogy bajnokok lesznek?
- Ez nehéz kérdés, ebben a korosztályban nem lehet igazán esélyekről beszélni. Kiszámíthatatlan, hogy mikor melyik gyerek lesz beteg, melyik megy kirándulni, síelni stb. Ma három alapemberem hiányzott és így is nyertünk. De amúgy mivel szép sorozat áll a hátam mögött, reméltem, hogy újra bajnokok leszünk.
- Hányszor edzenek hetente?
- Külön edzés nincs. A tömegsport órák keretein belül kosaraznak a lányok, amit testnevelésórákon tudok nekik tanítani, azt hasznosítjuk.

Gyurkovits Mária, a Ciszterci csapatának edzője:

- Hogyan értékeli a látottakat? Elégedett a lányok teljesítményével?
- Az első félidőben szoros volt a meccs, utána a második félidőben kijött a tudáskülönbség és bebizonyosodott, hogy jobb csapat a Vasvári. Én azon is meglepődtem, hogy félidőig ilyen jól helyt álltak a lányok, hiszen nem a legerősebb csapattal érkeztünk ma. A kezdőcsapatból három emberem hiányzott. Az első félidőben talán kicsit könnyelmű volt velünk az ellenfél, hiszen ők 20 ponttal verték meg a Teleki csapatát, míg mi kikaptunk tőlük, így azt hitték, hogy egyszerű lesz. A félidőben azonban összeszedték magukat és nagyon jól játszottak.
- Irigylésre méltó, hogy mennyit tudja dicsérni az ellenfelet. A játékosai is mosolyogtak, nevettek a meccs után, nem voltak elkeseredve. Ezt hogy csinálják?
- Én mindig azt tanítottam a diákoknak, hogy emelt fővel kell veszíteni. Ugyan nem olyan érzés, mintha nyerne az ember, de mindenképpen így lehet csapatot építeni és formálni. Az én csapatomtól mindig elvárom, hogy nevessen a meccsek után eredménytől függetlenül, hiszen nem annyira a versenyszellemet, mint inkább a játék szeretetét próbálom megtanítani nekik. Ha bárki megfigyeli, ezek a lányok mind lelkesen pattogtatják a labdát. Nem azért vannak itt mert muszáj, hanem mert itt szeretnének lenni és jól érezni magukat. A lelkesedés nagyon fontos minden sportban. Ezt a meccset sem azért veszítettük el, mert elkeseredtünk. Egyszerűen feljavult a Vasvári, felpörgették a játékot és a két csapat között bizony ennyi a tudásbeli különbség.
- Ebben a bajnokságban bronzérmes lett a csapat. Ezzel elégedett? Több volt a lányokban vagy ez a realitás?
- Teljes mértékben elégedett vagyok. A másik két csapat, a Vasvári és a Teleki tényleg jobbak voltak nálunk az idén. A lányok is értékelik ezt a bronzot, örülnek neki. A másik két csapatnak pedig gratulálok az arany, illetve az ezüstéremhez. Hozzáteszem, hogy egy másik bajnokságban, az amatőr Diákolimpián veretlen a csapatunk. Abban a sorozatban csak olyanok szerepelhetnek, akik korábban sem voltak igazolt játékosok és most sem azok. Én idén ott számítok egy kicsivel jobb eredményre, mert ott nagyon megy a csaptatnak.
- Mennyit edz a csapat?
- Hetente két edzést tartok rendszeresen, melyeken nem csak az itt látott lányok vesznek részt, hanem különböző korcsoportokba sorolt gyerekek többen is eljönnek kosarazni.

Wind Zoltán

Képek a mérkőzésről:

Fotók: Wind Zoltán
vissza nyomtatás