Fiú kosárlabda - A Tóvárosi bejutott a megyei döntőbe
2008. március 5.

A Diákolimpia keretein belül zajló bajnokságból már csak a megyei döntő van hátra, ahol négy csapat fogja eldönteni, hogy ki lesz a bajnok 2008-ban.
A küzdelemsorozat csoportkörrel kezdődött, ahol hét csapat kezdte meg a versenyt. Itt körmérkőzésekkel kialakult a végeredmény és a két csoportgyőztes játszott a megyei döntőbe kerülésért.
A két csoportelső a Ciszterci Szent István Gimnázium és a Tóvárosi Általános Iskola csapatai voltak. Az ő mérkőzésüket rendezték 2008. március 5-én délután 14:15-kor az utóbbi iskola tornatermében.

A bajnokság szabályai:

- egy csapat maximum 12 játékost nevezhet egy mérkőzésre
- a játékidő 4x10 perc futóórával
- az első két negyedben más-más ötösök játszanak, szabad cserélés csak a második félidőben van
- a mérkőzésekre a III. korcsoportba tartozó diákok nevezhetőek, vagyis akik 1995-ben vagy 1996-ban születtek
- igazolt játékos is játszhat a Diákolimpián, nem kikötés, hogy csak amatőrök alkothatják a csapatot

A bajnokság felelőse: Wunderlichné Devecseri Gabriella

Tudósítás

Sok ember, aki meghallja, hogy 5. és 6. osztályos fiúk kosárlabdáznak, úgy vélekedik, hogy ők még kicsik, ők még annyira nem képesek a látványos játékra. A Ciszterci és a Tóvárosi csapatai rácáfoltak erre a tévhitre. Aki látta a mérkőzést, az most már komolyan veszi ezeket a fiatal fiúkat, hiszen ez a két csapat mindent felvonultatott a pályán, ami a kosárlabda sportágát széppé teszi. A hát mögötti passztól a dobásblokkoláson keresztül egészen a látványos kosarakig mindent előszedtek a tarsolyukból a gyerekek… és ők még csak 12 évesek.

Egy dolgot azért be kell vallani: habár mindkét csapat rendkívüli lelkesedéssel játszott és vonultatott fel látványos megoldásokat, a pálya mégis „lejtett” a Tóvárosiak irányába. A Tóvárosi Általános Iskola csapatából minden gyerek jár edzésekre a Dávid Kornél Kosársuliba, míg a Cisztercisek közül csak 3-4 gyerek, a többiek amatőr szinten űzik ezt a sportot. Ez látszott a mérkőzésen is, hiszen a Tóvárosi csapata folyamatosan növelte előnyét ellenfelével szemben.

Az első negyedben már látni lehetett, hogy az egyik csapat jobb erőkből áll. A Tóvárosi fiúk már ránézésre is kicsivel esélyesebbnek tűntek, hiszen magasabb játékosok alkották a csapatot, mint az ellenfelet. Ahogyan a tempókat dobták, az is kiderült, hogy ezt nekik tanítják, hogy rendszeresen és komoly szinten űzik ezt a sportot.

Az első félidőben nem nagyon tudott a Ciszterci mit kezdeni a Tóvárosi csapatával, félidőre már 26 pont volt az utóbbi csapat előnye.

A harmadik negyedben volt a legkiegyenlítettebb a játék, ezt a felvonást csak 2 ponttal nyerte a Tóvárosi. Ekkor a védekezés dominált mindkét csapat játékában, sok technikai hibát követtek el a gyerekek.

A záró negyedben már lélektanilag nagy hátrányban volt a Ciszterci, hiszen a 30 pontos hátrányukat lehetetlen lett volna ledolgozni. A végén nyert a jobbik csapat és ezt senki nem is vitatta.

Szórakoztató, látványos mérkőzést láthattak azok, akik megtekintették a döntőt. A srácok korukat meghazudtoló ügyességgel játszottak mindkét csapatban!

Eredmény:

Tóvárosi Ált. Isk. – Ciszterci Szt. István Gimnázium 60 – 26 (18-5, 17-4, 13-11, 12-6)
Játékvezetők: Bekő Zsolt, Tóth László

Tóvárosi Ált. Isk. csapata: Keller István, Bakonyvári Patrik, Dékány Balázs, Redl Bence, Farkas Dávid, Dolczsál Károly, Maár Benedek, Takács Dávid, Huszár Tamás, Kovács Marcell, Müller Martin
Edző: Szigetvári Zoltán

Ciszterci Szt. István Gimnázium csapata: Agg Szabolcs, Klemencsics Antal, Kövecses Tamás, Veszter Béla, Veszter Ádám, Szombati Mátyás, Szigeti Györk, Igari András, Rumony András, Angyal Péter, Varga Bálint, Farkas Dávid
Edző: Varga Tamás

Wind Zoltán

Képek a mérkőzésről:

Fotók: Wind Zoltán
vissza nyomtatás