Interjú Kiszely Imrénével, Mór és körzetének DSB vezetőjével
2008. március 15.

- Mikor alakult meg a móri körzet? Ön mióta látja el az elnöki teendőket?
- Én ezt a posztot nem régen vettem át, 2007. május 23-án. Maga a móri körzet viszont már régóta, 1986 óta létezik, ennek alapító tagja vagyok. Akkoriban ez még egy elég kicsi szervezet volt, de az elmúlt 22 évben jelentősen megnövekedtünk. 1999-ben alakultunk át közhasznú, önálló jogi szervezetté. Ezzel a lehetőségeink kibővültek, pályázatok terén is többet érhetünk el. 1986-tól teljes mértékben összefogtuk a móri körzetet, de azóta móri kistérséggé alakultunk. Mór és vonzáskörzetének minden iskolája hozzánk tartozik, ez 2 középiskolát és 12 általános iskolát takar. Jelenleg 3460 gyerek tartozik hozzánk, ebből 2725 az általános iskolás és 735 középiskolás. Az, hogy ez a szervezet ilyen jól felfejlődött, ez nem az én érdemem, hanem az előző elnöknek, Nagy Istvánnak köszönhető. Ő az 1986-os megalakulás óta látta el az elnöki teendőket és nagy lelkesedéssel végezte a munkáját. Tavaly májusban azonban váratlanul elhunyt és akkor egy elnökségi ülésen engem kértek fel, hogy a továbbiakban lássam el az elnöki teendőket.

- Éves szinten mennyi versenyt bonyolítanak le? Mennyire aktív körzete az Önöké Fejér megyének?
- Rengeteg eseményt szervezünk, egy évben 80-90 versenyt rendezünk. Saját bevallásom szerint igen aktív részesei vagyunk a Fejér megyei diáksportéletnek. Összesen 25-28 sportágban szervezünk versenyeket a gyerekeknek. Ezek egy része a Diákolimpiára épül, de emellett tartunk saját rendezésű versenyeket is. 1993 óta három sportágban, labdarúgásban, kézilabdában és kosárlabdában megrendezzük az évfolyambajnokságot. Ezek a téli időszakot fedik le, két fordulóból állnak, és általános iskola 4. osztályától 8. osztályig évfolyamonként mennek a mérkőzések. A versenysorozat vége tavasszal van, akkor egy díjkiosztó gálát tartunk. Nálunk különdíjak is vannak, mindig megválasztjuk a legjobb játékost, legjobb kapust, díjat kap a gólkirály és még sokan mások. Mindemellett szoktunk szervezni tanár-diák mérkőzéseket is, ezek nagy sikernek örvendenek. Minden évben megrendezzük kétszer a természetjáró találkozónkat, idén már voltunk Pusztavámon, tavasszal pedig Kisgyónba szeretnénk menni. Ez egy kétnapos program lesz. Ezen kívül 1997 óta folyamatosan megtartjuk az úgynevezett város körüli futást Móron. Ez nyolc délután, amikor a tanulók körbefutják a várost. Megvannak a távok, a kilométerek, amiket meg kell tenni. Ez nem verseny, hanem minden tanuló, aki fut, rendelkezik egy futólappal, amin igazolják, hogy megtette a távot. Aki mind a nyolc alkalommal eljött és körbefutotta Mórt, annak bekerül a neve egy kalapba, és sorsolás útján sportfelszereléseket nyerhetnek.

- Mivel elég aktív körzetnek tűnnek, a kérdés adott: van olyan rendezvényük, ami kinyúlik a megyehatáron túlra? Van olyan esemény, amit országos szinten rendeznek?
- Nagyon jó a kapcsolatunk a helyi önkormányzattal, ezért is támogatjuk őket minden évben. Éppen ezért rendezzük most már sokadik éve a „Mozogjon Mór!” elnevezésű sportnapot. Habár a város neve szerepel a rendezvény nevében, más megyékből is érkeznek versenyzők, mert nem megyei a rendezvény, akárki benevezhet az adott sportágakba. Ezt legutóbb 2007. december 29-én rendeztük meg és 19 település képviseltette magát, Budapestről is érkeztek sportolni vágyók az eseményre. Labdarúgásban például 20 csapat indult, kézilabdában 10, teniszezni 15 fő szállt be, sakkon 41 fő vett részt, asztaliteniszben 44-en indultak, úszásban 99-en. Összesen 501 fő vett részt azon a napon a különböző sportokban, de volt olyan, aki 3-4 sportágba is beszállt, hiszen ez sem volt meghatározva. A sportokon kívül tartottunk játékos vetélkedőket is, összességében ez egy nagyon sikeres rendezvény volt.

- Ennyi eseményt hogyan tudnak koordinálni?
- 2003 óta saját honlapunk van, melyet rendszeresen frissítünk. Hírek, események, melyek a móri körzettel, a mi tevékenységeinkkel kapcsolatosak, a rendezvények lebonyolításától elkezdve a versenynaptárig minden megtalálható rajta. Ennek a címe: www.diaksport-mor.hu. Aki ezt megnézi, 2003-ig visszamenőleg minden rendezvényünk megtalálható rajta, jegyzőkönyvekkel, fotókkal együtt. Itt szeretném még megemlíteni, hogy minden évben kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy aki rengeteg idejét és energiáját áldozta a versenyek megszervezésére, lebonyolítására, őket felterjesztjük kitüntetésre. Az eddig elismerésben részesültek is megtalálhatóak a honlapon.

- Évente hányszor tartanak elnökségi ülést és kik vesznek részt rajta?
- Minden évben 2-3 alkalommal tartunk közgyűlést, melynek szintén én vagyok az elnöke és én vezetem le. Idén már kétszer tartottunk, de a Megyei Tisztújító Közgyűlés miatt és a közhasznúsági jelentés elfogadása miatt kell majd még egyet tartanunk. Meg kell választanunk a küldötteket a közgyűlésre, és el kell fogadtatnunk a 2007-es évi zárást.

- Milyen anyagi forrásokkal rendelkeznek?
- Kiemelt támogatóink elsősorban Mór város Önkormányzata, a Magyar Diáksport Szövetség, a Fejér Megyei Diáksport Szövetség, a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete, néha a Fejér Megyei Közgyűléstől is kapunk támogatást, ezen kívül a Mór Város Sportjáért Közalapítvány is segít nekünk és a móri vállalkozók közül is néhányan szponzorálnak minket, tehát szép számmal vannak támogatóink. Ezeken kívül pedig folyamatosan írok pályázatokat, mert ez is az elnök feladata.

- Önnek mint elnöknek meg kell jelennie az összes körzeti versenyen?
- Amióta átvettem az elnöki posztot, azóta minden rendezvényen ott voltam. Egyrészt én felelek az érmekért, a kupákért, másrészt a versenyekről a fényképeket én készítem, amik utána felkerülnek a honlapunkra.

- Tudomásom szerint március 28-án a Zimmermann Általános Iskolában lesz egy Cimi kupa nevű rendezvény. Ez mit takar? Milyen sportágakban és kik fognak versenyezni?
- Körzetünkben hagyomány, hogy minden iskola külön saját rendezésű versenyt tart. Az egyik ilyen a Cimi kupa. Ősszel például Kincsesbánya rendezte meg a Kazinczy kupát. A Cimi kupa három sportágat foglal magába. Fiúknak lesz kispályás foci, a lányoknak kézilabda és ezen kívül még asztaliteniszre lehet nevezni. A rendezvény lényege, hogy csak akkor nevezhet egy iskola, ha mind a három sportágban tud indítani egy-egy csapatot és a kupát az összetett eredmények alapján lehet megnyerni. Ennek a versenynek a felelőse Ónodi Béla tanár úr, aki a Zimmermannban tanít testnevelést és már elég régóta segít nekünk a különböző rendezvények lebonyolításában.

- Megyei szinten idén milyen versenyeket bonyolítottak le az Önök körzetében?
- Megrendeztük többek között ebben a versenynaptári évben a megyei duatlon versenyt, a megyei grundbirkózót, a megyei torna versenyt, Bakonycsernyén helyet biztosítottunk a megyei kézilabda elődöntőnek és Móron a Wekerlében lesz nálunk a megyei döntő is. Ezeken kívül még tavasszal megrendezzük majd a megyei triatlon versenyt.

- Most már lassan egy éve, hogy Ön az elnöke a körzetnek. Sikeresnek érzi ezt az időszakot?
- Meg vagyok elégedve a körzet teljesítményével. Sokat könnyít a helyzetemen, hogy én még régebben rengeteg sportot kipróbáltam, így könnyen tudok azonosulni bármelyik sportággal. A másik dolog, amit kiemelnék, hogy nagyon jó érzés vezetni a körzetet, hiszen rendkívül jó a szakmai gárda, akivel együtt dolgozom. Az edzők magas színvonalon látják el feladatukat, a testnevelő tanárok szintén mindent beleadnak a munkába és azok a kollégák, akikkel együtt ülök a bizottságban, mind emberileg, mind szakmailag a legjobb hátteret biztosítják nekem.

- Az Ön kinevezése 2010-ig szól. Utána is szívesen ellátná az elnöki teendőket?
- Most jelenleg energiám és kedvem van hozzá, de az élet bármit hozhat. Én inkább azt mondom, hogy ameddig szól a kinevezésem, addig megpróbálok mindent a lehető legjobban elvégezni, de talán egy fiatal kollégám, aki tényleg hosszabb távon el tudná látni az elnöki teendőket, jobban illene a posztra. Nagyon tehetséges fiatal kollégáim vannak, akik lelkesek és örömmel tanulnak az idősebbektől. Ha két év múlva még nem érzik magukat annyira biztosnak, hogy induljanak az elnökválasztáson és engem ismét felkérnek, lehet, hogy el fogom vállalni, mert szeretem csinálni ezt, szeretek gyerekekkel foglalkozni. De előbb-utóbb át kell adni a helyemet és azt tényleg egy vezetői ambíciókkal rendelkező fiatalnak szeretném, akikből szerencsére bőven van a körzetben.

Wind Zoltán
vissza nyomtatás