Pillanatok a VVSI életéből
Ha sport és Velencei-tó, akkor vízi sportok és a Velencei-tavi Vízi Sportiskola. Remek közösség, rendszeres mozgás, egészséges életmód, állandó küzdelem önmagunkkal, az ellenfelekkel vagy az időjárással.

Tanulságos, élmény dús és késhegyre menő edzések és versenyek. A sportiskola három szakosztályából (evezés, kajak-kenu, vitorlázás) az elsőt űzik legtöbben a Chernelből. A következő sorok segítenek megismerni a "kulisszák mögötti" életet.

Egy edzés

A tréningeket látogató tagok a tó környékéről és Székesfehérvárról verődnek össze. Az utazást az átlag heti hat alkalomra egy körjárat segíti. Egy edzés nem is olyan egyszerű, mint ahogy gondolnánk. A szokásos délutáni edzések 17.00- kor kezdődnek, és meg nem lehet mondani, hogy meddig tartanak.

Mindenki máshogy és mindenki máshonnan látogatja a VVSI és NON-PROFIT KFT (!) agárdi telepét. Akad, aki bicajjal, akad, aki autóval, és van, aki a NON PROFIT KFT(!) által vásárolt 2008-as évjáratú "Merdzsóval" (egy használt verdának álcázott szuperbusz) érkezik.

Persze ha jön a Csankó család, azt mindenki hallja, mert már mindenki jól ismeri a ménesnyi lóerővel bíró Lada szép énekét. Fenn az öltözőben mindenki megbeszéli a napját, hogy mi történt vele, és azután mehetünk le a hajótárolók elé. Ott megkapjuk az utasításokat, majd vízre megyünk, és jöhet a fárasztó edzésadag.

Edzés után, ha van kiegészítő gyakorlat (kondi, futás), akkor azt megcsináljuk, és mindenki hazatávozik ugyanazzal a járművel, amivel két-két és fél órával előbb még frissen és jókedvűen utazott, most pedig, mint a "mosott szarvas".

Felkészülési időszak

A felkészülési időszak elsősorban a célversenytől függ, ezúttal tekintsük az Országos Bajnokságot annak.

Négy különböző időszakot különböztetünk meg.

Az első az alapozó időszak (szeptembertől-februárig): Ősszel minél több evezés, csak tempóevezés, futás, kondi.

Ha beköszönt a tél, elkezdődik az ergo ob-ra való készülés (február vége). Télen kondi, futás, ergométer, és kedvencünk, a hegyifutás. A második időszak (márciustól-kb. tanév végéig) a formába hozó időszak.

Jön a tavasz, mindenki 60-as bicóval, deltaháttal, és a végtelenségig kitartó állóképességgel megy vízre, hogy újra megszokjuk az eszközöket, a kisebb technikai hibákat kijavítsuk, hogy az áprilisi válogató versenyen a legjobbat hozzuk ki magunkból. A harmadik ciklusban a célverseny előtti táborban még kitartóbban edzünk, majd az ob-n maximálisan teljesítünk, hogy a VVSI hírnevét öregbítsük.

Rögtön ezután jön a pihenés (augusztus-szeptember), ami egyben a negyedik időszak. Ezután kezdődik minden előröl.

A mesterek

A fiatalok munkásságát három edző irányítja. A szakmai stáb egyik jelenleg is aktív tagja Bátor Tamás, Tommyta. Ő a kezdő evezősök edzője, nevelője, fiatalos, tudja a dolgát. Tommyta felel a Vvsi evezőseinek szép lapátfestéséért (is). Aki többet szeretne megtudni a mesterről, az látogasson el a www.tommyta.com weboldalra. Ő szerkeszti a sportiskola honlapját is.

Az agárdi evezés alfája és ómegája Csankó Tibor (Tibor bácsi), aki hatvanas éveiben járva is aktív versenyző. Számos veterán világbajnoki címmel rendelkezik, és edzőként részt vett a barcelonai ötkarikás játékokon. Kezdők és versenyzők egyaránt tartoznak a keze alá, és ő javítja a hajókat. Rengeteg korosztályos vagy felnőtt válogatott megfordult nála, és tavasszal a több évtizedes munkájáért Terstyánszky Ödön Díjat vehetett át.

A vezetőedzői pozíciót Karácsony Tibor (Tibi bá) tölti be. Hozzá minden korosztályból tartoznak versenyzők, a tanulótól az u23-as (23 éven aluli) csoportig.

Ő a sukorói Evezős és Kajak- Kenu versenypálya koordinátora. Lányai evezősök, a nagyobbik lánya, Dominika kétszer volt ifjúsági világbajnokságon, a fiatalabbik, Dóri kuriózumként megnyerte a bajnokságon a könnyűsúlyú egypárat ifiben, ezzel megszerezve az első bajnoki címet az idei ob-n.

A kezdetektől

Bizony összetett feladat eljutni az első csapásoktól a versenyekig. A kezdő evezősöknek meg kell barátkozni a hajóval és a vízzel, meg az olyan feladatokkal, mint a versenyen való pontonozás (indítóladik). A szerencsésebbek beülhetnek kormányozni a nagyobbak közé.

Az idő múlásával és egy kis szorgalommal pedig már elindulhatnak versenyen, és akkor már mást látnak a pontonban vagy a kormányosi ülésen. A kisebbek ún. mini hajókban versenyeznek egyéniben, majd a tanuló korcsoportban (13-14 évesek) már csapathajóban mérhetik össze tudásukat másokkal.

Szokások

A szokások olyan tényezők, amelyek összetartják a társaságot. Az öltöző hangulata vagy az evezés szeretete mellett különböző rendezvények is visszainvitálják a "régieket". Az évadnyitó és évadzáró ünnepségen kívül a szilveszteri pezsgőfutás is megszokott momentuma az esztendőnek.

Mi lenne ha...

Mi lenne, ha kevesebb lenne a tagdíj? Mi lenne, ha mindenki a legjobb hajókban menne? Mi lenne, ha minimális edzéssel óriási sikereket érhetünk el? Mi lenne, ha lenne gyúró, sportpszichológus, egyesületi autó, mobiltelefon? Mi lenne...DE NEM ÍGY VAN. Egyáltalán nem kevés a tagdíj, egyáltalán nem megy mindenki a legjobb hajóban, és a 2000 méteres távon minden egyes centiméterért küzdeni és edzeni kell.

Változtatni lehet, sőt lehet kéne is, de nem ez a lényeg. Aki a vizek szerelmese és komolyan sportol, az nem törődhet számára mellékes dolgokkal, mert neki a cél, és az eredmény a fontos. Gyakori kérdés, hogy mi ösztönzi az evezősöket arra, hogy évről évre bevállaljanak annyi munkát, amennyivel az élmezőnyhöz tartozhatnak. Erre nagyon nehéz válaszolni…

Legjobban talán egy hegymászó fogalmazott, aki azért mászta meg a hegyet, mert "ott van". Aki kedvet kapott ehhez a vízi közeghez, az látogasson ki a Velencei-tó partjára.
Teker Máté
Teker Máté
és Bíró Márk
Bíró Márk
Chernel István Általános Iskola és Gimnázium, Agárd
vissza nyomtatás