Diák önkéntesek képzése - Első állomás
Sikeresen lezajlott az önkéntes tanulók képzésének első fordulója, amelynek a székesfehérvári Nemes Nagy Ágnes Középiskolai Leánykollégium adott otthont. A Fejér Megyei Diáksport Szövetség felhívására jelentkeztünk, hogy a szövetség munkáját a későbbiekben mint diák-önkéntesek segíteni tudjuk, a versenyeken asszisztálhassunk, hogy megszerezzük azt a képzést, amit enélkül a felhívás nélkül nem is tudnánk máshol megkapni. Az október 28-29-én tartott képzésen tehát a vállalkozó szellemű diákok különféle sportágak szabályairól és rendezéséről hallhattak előadásokat.

Az első napi program beérkezéssel és egy rövid megnyitóval kezdődött.

Összesen huszonhatan verődtünk össze a Gyümölcs utcában a Dunántúl különböző pontjairól. Székesfehérváron kívül Kalocsáról, Budapestről,Zalaegerszegről,Mórról és a megye több településéről is érkeztek, és ez az osztálylétszámnyi társaság kényelmesen helyet tudott foglalni a kollégium társalgójában. Először kissé csendes volt a csoport - az előadók nem is bánták - de az idő múltával kialakult a barátságos légkör. Az első foglalkozáson Jaczó Jenő, a képzés irányítója vezetett be minket a Magyar Diáksport Szövetség munkájának rejtelmeibe. A következő órán az asztalitenisz játékszabályaival és lebonyolítási módjaival ismerkedtünk meg a Szondi SE elnöke, Volsik János jóvoltából. A pingpongos előadás után átmasíroztunk az iskola tornatermébe, ahol a játékos sportversenyekről hallhattunk fontos tudnivalókat. Az előadó itt is a sportág egyik legszakavatottabb előadója, Bodor Zoltán volt. Az agárdi Chernel István Általános Iskola és Gimnázium testnevelője egy húszperces kisfilmet is mutatott a sportversenyről, ami jó levezetésnek bizonyult. Hátra volt még azonban az atlétikás foglalkozás, amelyet Siklósy Péter tartott. Ő fogalmazta meg aznapra a fő motivációt, azaz, ha tavasszal levizsgázunk, kapunk igazolványt és szép pólót. A keddi nap vacsorával zárult és ezután mindenki felkészülhetett testileg-lelkileg a másnapi prezentációkra.

A szerdai nap reggelivel indult, majd a tornateremben egy sportolásra kiéhezett társaság várta a kézilabdás előadót, Listár Ferencet. A sportág elméleti elsajátítása után játékra is sor került. A csapatokban kézilabdások és fotel-kézilabdások (akik inkább tv-ben figyelik a kézilabdát) keveredtek, de azért nem volt zűrzavar a pályán. Utána maradtunk a tornateremben, mivel a grundbirkózás következett. Talán ez a sportág volt ismeretlen leginkább a többség számára, de Ónodi Béla és két tanítványa sikeresen megismertetett mindenkit a fontos tudnivalókkal. A képzés a kollégiumban fejeződött be, ahol átvettük a diákolimpiai versenyek általános szabályait.

A közös ebéd után útjaink elváltak és előreláthatólag valamikor télen ismét találkoznak. Ugyanis szükség van további előadásokra, hogy meglegyen az a bizonyos póló és az igazolvány, hogy aztán teljes erőbedobással a diáksport szövetség munkáját segíthessük.
Teker Máté
Teker Máté, Agárd
vissza nyomtatás