Díjat kaptam a Fejér Megyei Diáksport Szövetségtől
Díjat kaptam a Fejér Megyei Diáksport Szövetségtől, amit nagyon köszönök mindenkinek. A gárdonyi körzet legjobb sportolója, legjobb tanulója díjat vehettem át 2008. december 2-án a Fejér Megyei Önkormányzat dísztermében.

Szolnokon kezdtem el evezni, 5 éve csinálom. Édesanyám hatására mentem le a Tisza Evezős Egylethez, mert anya is evezett régen, és ő javasolta nekem, hogy nézzük meg közelebbről mit sportolt ő régen. Akkoriban a bátyámmal táncolni jártunk, azt abbahagytuk, és ekkor látta elérkezettnek az időt anya az evezéshez.

Szolnokon első edzőm Dezséri Ernő volt. Nem emlékszem az első benyomásaimra, nagyon kicsi voltam még. Azt tudom, hogy akkor nagyon bonyolultnak tűnt az egész, aztán belejöttem persze. 12 éves koromban Molnár Csabához kerültem, 14 éves koromig ő edzett engem. Nála lettem jó, jó eredményeket értünk el együtt. 2006-ban - erre a versenyre még ha öreg leszek is, emlékezni fogok - az agárdi Pusztai Lacit győztem le 10 centivel. Végig egymás mellett mentünk, és a végén le tudtam győzni Országos bajnokság volt, ezt megnyertem, 2007-ben is sok versenyt sikerült megnyerni. 2007-ben Szegedtől 2 tizeddel kaptunk ki. Aztán elköltöztünk Szolnokról. A tó miatt (evezés!) jöttünk pont Agárdra lakni.

Az agárdiakat ismertem még régről, jóban voltunk a versenyeken mindig. Nincs túl sok olyan klub, akivel tartjuk a kapcsolatot, vagyis versenyeken odamegyünk egymáshoz. Az agárdiakat Pusztai Lacival való küzdésem miatt is jobban ismertem, a szegediek is jófejek még. Nagy dolog volt nekem eljönni Szolnokról, otthagyni a klubot, az edzőmet. Nem is nagyon akarták elhinni. Itt Karácsony Tibi bácsihoz kerültem. Anya ment le megbeszélni, hogy jöhetek-e evezni, aztán jöhettem, és egyből hozzá is kerültem.

Tibi bával még csak egy éve ismerjük egymást, még nem nyíltunk meg eléggé egymásnak, de azért mostmár lassan kezd kialakulni az edző-tanítvány kapcsolat. Tibor jó edző, ha valamit nem jól csinál az ember, azt megmondja. Ha látja benned az akaratot, a tüzet, azt hogy mindent kiadsz magadból, hogy edzeni akarsz, hogy van célod, akkor rendben vagy vele. Ha nem látja benned ezt, akkor nem fog odamenni hozzád edzés után, hogy megkérjen rá hogy mit csinálj máshogy. Meg kell tanulni önállóan edzeni.

Ami más itt mint Szolnokon, az a víz például. A Tisza egy gyors sodrású, örvényes folyó, kikötni ott például teljesen mást jelent, mint itt a tóban. Aki folyóvízben tanult meg kikötni, annak könnyű dolga lesz később más vizeken is. Itt hallom néha nyafogni a lányokat, hogy nehéz kikötni, hát azért itt nem nehéz, hanem egyszerű nagyon. Itt a VVSI-nél mások a szokások. Furcsa, hogy itt nincs egyáltalán testi fenyítés. Már nem úgy értem, hogy megpofoznak, hanem nagyobb fizikai terhelést kap valaki, aki nem a helyén kezeli a dolgokat. Ez kluboknál általában van, itt nincs. Pedig néha elkelne a kicsiknek, néha elég szemtelenek tudnak lenni. A sporthoz hozzátartozik a hierarchia, ha elértél valamit, akkor már más helyen vagy, míg amíg csak tanulgatsz.

Jó nekem itt, jó hogy evezhetek. Iskolánkban sokan sportolnak a VVSI-ben, ez egy nagyon jó egyesület. A keddi díjátadáson elhangzott, hogy kevés gyerek sportol az országban. Mi, itt a tó körül élők igyekszünk az ellenkezőjét bizonyítani ennek.
Bíró Márk Bíró Márk
Chernel István Általános Iskola és Gimnázium, Agárd
vissza nyomtatás