Interjú Bor Dezsővel a Diáksport Szövetség Labdarúgás szakág vezetőjével









- Hogyan került kapcsolatba a Diáksport Szövetséggel?

- Lényegében én 1976-ban kezdtem a pedagógus pályafutásomat az Aba Sámuel Általános Iskolában, mindjárt testnevelőként kezdtem dolgozni és 1977 tavaszán kezdődtek az úgynevezett úttörő olimpiai versenyek, amik atlétikából álltak és labdajátékokból. Ezek a hagyományos abai iskolai sportágak voltak. Ezt a hagyományt kellett továbbvinnem, mint ifjú testnevelő és 1977 tavaszán körzeti úttörő olimpiai versenyen, Soponyán volt az első mérkőzésem emlékszem rá egy körzeti kispályás labdarugó torna volt. A tornát még annak idején körzeti testnevelőként Varga Dezső szabadbattyányi nagyhírű testnevelő szervezte. Én akkoriban ott voltam pedagógus és aztán ez évek után folytatódott a munkám. A következő év szeptemberében már voltak megbeszélések Szabadbattyánban ahol már a versenyeket kiadták és abban az időben segítettünk a körzeti versenyek őszi és tavaszi rendszerének megrendezésében és versenybíróként is tevékenykedtünk, több úttörő olimpián, diákolimpián megyei első helyezéseket értek el csapataink.

- Jelenleg milyen feladatokat lát el a Diáksport Szövetségen belül?

- A Diáksport szövetségen belül, hosszú időn keresztül a labdarúgás volt az a szakág, amelyben rendszeresen részt vettünk megyei döntőkbe és Kádár Miklós labdarúgó szakág vezető szervezte a versenyeket, onnan figyelhetett fel rám. Később az elnökség is felkért a megyei diáksporton belül a labdarúgó szakág vezetésére tehát egy hosszú folyamat eredményeként egy ilyen megtisztelő felkérés jött. Úgy érzem, hogy nagy megtiszteltetés a megye általános és középiskolás labdarúgó csapat sportágában versenyeket szervezni. A labdarúgás még mindig népszerű a megyei kutatási intézmények között, az általános iskolában rengeteg versenyszám van tehát a körzeti versenyek ősszel, tavasszal vannak az elődöntők és a megyei döntők. Minden évben az országos döntőkön is képviseltetni tudjuk magunkat. A középiskolásoknál is változott a létszám, több csapat jelentkezik. Nagy hagyományai vannak elsősorban a téli időszakban, decemberben és ősszel a Futsal labdarúgásnak. Elsősorban a fiú középiskolások között, de a lány labdarúgás is nagyon erős ilyen szempontból. Általában nyolc iskola szokott nevezni a megyei döntőre és az országoson is részt vesznek a középiskolásoknál. A fiú nagypályás labdarúgás az, ami egy kicsit nehezebb mivel nagy pályák nehezen állnak rendelkezésünkre így mindenféleképpen számítanunk kell azokra a sportegyesületekre, elsősorban Dunaújváros, Pálhalma és a Székesfehérvári Videoton sportegyesületre.

- A labdarúgás volt mindig is a főbb területe?

- Igen hát egy testnevelő tanárnak semmiféleképpen sem szabad egy sportág mellett lehorgonyoznia. Itt az iskolában elég széles skálán mozognak a gyerekek, tehát részt vesznek a különböző tömegsport rendezvényeken és különböző sportágak alapjaival ismerkednek meg. Az iskola tárgyi feltételei, személyi feltételei meg persze a pénzügyi feltételek biztosítják, hogy a mi iskolánkban a lányok általában a kézilabda, a fiúk pedig a labdarúgás, ezen belül az atlétika körzeti illetve házi versenyek szintjén talajtornában vegyenek részt.

-A labdarúgás mellett van-e esetleg más sport, ami Önt érdekli?

- Megmondom őszintén a labdarúgás mellett a másik nagy szerelmem a táborozás. Az iskolán belül a diákönkormányzat vezetőjeként rendszeresen szervezek táboroztatást, 110-120 fővel főleg nyáron kétszer hét napos alsós, felsős turnussal járunk táborozni. Vasvári Szentkút fürdő az állandó táborhelyünk, ezzel is ösztönözve a gyerekeket a mozgásra. A visszajelzések alapján nagyon közkedvelt dolognak tűnik ez, hiszen sokszor már a szülők érdeklődnek, hogy mikor lehet beiratkozni a táborozásra.

- Mi volt idáig a legjelentősebb tevékenysége a labdarúgás területén?

- Én voltam, aki Fejér megyében megalapítottam és elnöke voltam a Góliát sportegyesületnek. A Góliát a gyermek labdarúgásnak volt az egyik letéteményese és 10 éven keresztül én voltam az elnök, ez alatt a Góliát 130-as létszámra tett szert ez alatt a 10 év alatt. Úgy gondolom ez elég nagy jelentőségű volt itt Fejér megyében. Később egy konferencián én szólaltam fel a lány labdarúgás érdekében, hogy a Góliátba lányoknak is legyen lehetősége indulni a tornákon, mint lány labdarúgó csapat. Akkoriban azonban a lány labdarúgás elég gyerek cipőben járt. 1995-97 környékén már lány labdarúgó csapatok is indultak, az én javaslatomra, mindenképpen a lány labdarúgás fejlesztése érdekében.

- A gyerekeket mennyire könnyen tudják bevonni a különböző sporteseményekbe?

- Nyáron sporttáboroztatást is tudunk szervezni tehát ezeken az órákon, igyekszünk minél több gyereket bevonni a mozgásba ez mostanában nehéz, mert a gyerekek kevésbé szeretnek mozogni, előtérbe szorult a tévézés, számítógépezés. A felszerelésre kitérve a gyerekeink csak megfelelő felszereléssel tudnak a sport tevékenységeken részt venni. Vagy nem jó minőségűt vesznek, és hamar tönkremegy a cipő, vagy a szülőknek nincs rá lehetőségük és hát ebből adódnak problémák.

- Milyen más sporttevékenységeket szerveznek az iskolán belül?

- A mi iskolánkban nagyon fogékonyak vagyunk a gyógytestnevelésre amelyet Kasó Lászlóné vezetésével látunk el. Komoly munka folyik, van egy orvosi kiszűrés és ezek a gyógytestnevelt tanulók is részt vesznek a testnevelés órákon csak ők a könnyített részt végzik.

- Milyen feladatokat lát el az Aba Sárvíz FC.-ben ?

- Én vagyok a szakmai elnök helyettes az egyesületen belül. Edzéseket biztosítunk a gyerekek számára, itt utánpótlás szinten körülbelül 100 gyerek rendszeres heti két edzésen vesz részt. Az edzések lebonyolítására biztosítjuk a tornatermet, óvodában tornaszobát. Körzeti MLSZ versenyekre el tudjuk juttatni őket, utánpótlás kupán is megállják a helyüket szakavatott edző segítségével. A szülők is besegítenek a különböző sportfelszerelések vásárlásába.

- A közeljövőben milyen nagy megmérettetés vár a Sárvíz FC-re?

- Készülünk a labdarúgó bajnokság tavaszi idényére, az ifjúsági és a felnőtt csapat megyei bajnokságára, ami március 7.-én kezdődik. Ez azt jelenti, hogy minden vasárnap mérkőzések várnak a csapatra.

Zippenfenig József
Zippenfenig József
újságíró gyakornok
vissza nyomtatás